Home

Kinetic Control

Deze methode is ontwikkeld in Australie en stoelt volledig op de laatste wetenschappelijke inzichten (Evidence Based)omtrent zo optimaal mogelijk en pijnvrij bewegen. Kinetic Control (KC) is een behandel methode gericht op het opsporen en in kaart brengen van foutief aangeleerde patronen in de hersenen.

Deze patronen kunnen ontstaan na een periode van pijn, een trauma, werkhoudingen etc. Kleinere, diep gelegen, spiergroepen die dicht bij de gewrichten liggen reageren sterk op pijn. Onderzoek toonde aan dat ze bij het dagelijks bewegen telkens te laat aan spannen.

Het lichaam komt dan met een minder gunstige compensatie. Grote, meer oppervlakkig gelegen spieren, nemen de functie van deze spiertjes over. Helaas zijn ze daar minder geschikt voor. Ze zijn er voor grotere, kortdurende, bewegingen en niet voor kleine, langdurige, houdingen en bewegingen. Een bijkomend probleem is dat gewrichten hier onder gaan lijden. De stabiliteit en de sturing van het gewricht gaan achteruit. Op de lange termijn is dat ongunstig. Men gaat er van uit dat dit een van de redenen zou kunnen zijn voor het vaak terug keren van klachten.

Opsporen van deze veranderde patronen is daarom van belang. D.m.v. testen en gerichte oefeningen is het mogelijk deze foutieve patronen in de hersenen te resetten. De oefeningen zijn laag belastend en pijn vrij. Het zijn oefeningen van het bewegings apparaat. In de hersenen zal dat leiden tot gewenste veranderingen. Een prima aanvulling dus op meer pijngerichte behandelingen.